MATRACTISZTÍTÁS HÁZILAG – ÍGY LEGYEN HOSSZÚ ÉLETŰ A MATRACOD

A matrac, akárcsak minden használati eszköz, amit a mindennapok során használsz valamire, koszolódik. Ezt a természetes folyamatot ha akarnád sem tudnád megszüntetni, ám a matracod élettartamát sokkal növelheted, ha rendszeresen karbantartod és tisztítod. Mi a legjobb módja ennek és hogyan tudod a matracodat házilag kitisztítani?

Úgy, ahogy az ágyneműhuzatot is rendszeresen lecseréled, a matracodat is érdemes időnként kitisztítanod, mert a szennyeződések óhatatlanul lerakódnak rajta. Ilyen például az izzadság, a nyál, a testpára, vagy az egyéb testnedvek és szennyeződések, amik gyakran foltokat hagynak a matracon.

Tudtad, hogy egy ember éjszakánként átlagosan 3 dl verejtéket termel, ami rákerül a fekvőfelületre és beszívódik az anyagba?

Az elszíneződés mellett egy elhanyagolt matracban hamar megjelennek, és könnyen elszaporodnak a baktériumok, és a gombák, melyek később egészen megkeseríthetik az életedet a különböző fertőzések kialakulásával.

A matracot tehát több okból is érdemes tisztán tartani:

  • a testnedvek miatt kialakult foltok eltüntetése,
  • a baktériumok és a gombák elszaporodásának megakadályozása,
  • a kellemetlen szagok elkerülése,
  • a matracod minőségének és tartósságának növelése érdekében.

 

A matracod hosszú életének titka tehát az alapos tisztítás és a koszolódás megelőzése.

Még mielőtt ebbe belevágnánk, kezdjük a sort azokkal a dolgokkal, amiket TILOS a matrac tisztításához használnod.

  • Ha a matrachuzatban memóriahab van, akkor ne rakd mosógépbe! 
  • Ha memóriahabos matracon alszol, a gőzzel és a vízzel való tisztást lehetőleg kerüld! A víz tönkreteszi a memóriahabot.
  • Ügyelj arra, hogy milyen tisztítószert használsz! A szőnyegtisztító például nem jó a matrachoz, helyette használj természetes alapanyagú szereket.

 

Tartsd szem előtt a fentieket, mert ellenkező esetben egy szempillantás alatt tönkre teheted vele kedvenc matracodat.

Így tartsd tisztán a matracot

Legyen egy jó huzatod vagy matracvédőd!

A matrachuzat már-már csodákra képes. Egyrészt megvédi az alatta lévő anyagot a komolyabb szennyeződésektől, másrészt könnyen moshatod mosógépben is. Érdemes olyan ágybetétet választanod, amelyik cipzáras huzattal rendelkezik. 

Ha most nem szeretnél új matracot vásárolni és a meglévő fekhelyeden fix huzat van, de mégis megvédenéd, akkor jó megoldás a matracvédő használata. Ez nem egy költséges beruházás, mégis évekkel meghosszabbíthatja matracod életét és még a saját dolgodat is megkönnyítheted vele. 😉

Szerezz be egy fedőmatracot!

Szintén a kosz és a szennyeződések matracra kerülésének megelőzésében segít a fedőmatrac. Bár fő funkciója a fokozott és maximális kényelem biztosítása, a fedőmatrac a piszoktól is segít megvédeni az ágybetétet.

Porszívózd ki!

Elő a porszívóval! A huzatok és a matracvédő tisztítása után jöhet maga a matrac is. Alaposan porszívózd ki a matrac felületét, menj át rajta akár többször is. Segítségével könnyen eltávolíthatod a hámsejteket, a morzsákat és a port.

Szagtalaníts szódabikarbónával!

Sokszor a legjobb megoldás, ha a természetes anyagokhoz nyúlsz. Szitálj szódabikarbónát a matrac tetejére és hagyd hatni kb. 30 percet, majd porszívózd le.

A finom illatokról pedig pár csepp illóolajjal gondoskodhatsz.

Űzd el a foltokat!

A szódabikarbóna, az ecet, a citromlé és a só felveszi a harcot a foltokkal és kíméli a textíliát. Fontos, hogy mielőtt ezt a vizes oldatot a matracra kennéd, porold ki, nehogy a benne maradt port elkend és még nagyobb foltokat csinálj. Ne súrold durván a matrac felületét, hagyd hogy a tisztítószer elvégezze a dolgát.

Ha a természetes szerek kevésnek bizonyulnak, akkor a bolti folteltávolítókat is használhatod.

Fontos! Tisztítás után a matracot hagyd kiszáradni és szellőzni, nehogy bepenészesedjen!

Tádááám, ennyi az egész!

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken

Hétfőtől - Péntekig, 8:00 és 16:00 közöt

OLVASS TOVÁBB ...