Természetes belső ébresztőóra – hogyan is működik?

Tapasztaltuk már, hogy ha sokáig ugyanakkor szól az ébresztőóránk minden reggel, egy idő után magunktól is felébredünk abban az időpontban akkor is, ha aludhatnánk? Persze ez eleinte annyi, hogy felébredünk, ránézünk az órára, megállapítjuk, hogy hurrá, hétvége van, aludhatunk, és tesszük is vissza a fejünket a párnára. Később azonban már nem biztos, hogy sikerül visszaaludni, sőt, azt is észrevehetjük, hogy néha hét közben is felkelünk 1-2 perccel az óra ébresztése előtt. Aztán egyre gyakrabban. 

Ez az, amikor a belső óránk alkalmazkodik a bioritmusunkhoz, kvázi megtanulja azt, így normál esetben teljesen beáll erre a szervezetünk. Na de hogyan is működik ez pontosan?

 

A hormonok segítenek

Létezik egy adrenokortinotropin nevet viselő hormon, ami elkezd termelődni a szervezetünkben már jó néhány órával azelőtt, hogy felébrednénk. A kutatók már rájöttek, hogy ez a hormon abban segít, hogy felkészíti a szervezetet a stresszhelyzetek kezelésére.

Ilyenformán arra a következtetésre jutottak, hogy az adrenokortinotropin hormon álmunkban azért termelődik, mert az ébresztést a szervezet stressznek éli meg, ezért mire bekövetkezik, ennek a hormonnak megfelelő mennyiségben jelen kell lennie a szervezetünkben.

Ha mindig ugyanabban az időpontban kelünk, az adrenokortinotropin egy idő után felébreszt, mielőtt az óra megszólalna, így a szervezet kisebb stresszt él át.

 

Tudatosan is tudjuk irányítani

Érdekes, hogy ennek a hormonnak a termelését az ember tudatosan is képes irányítani egy bizonyos szinten. Erre abból következtetnek, hogy egy kísérlet során a résztvevők egy részének azt mondták, hogy korán fogják őket felkelteni, a többieknek nem mondtak ilyet. Azoknak, akik ezt az információt kapták, magasabb volt az adrenokortinotropin szintje a szervezetükben, vagyis mondhatni készítették magukat arra, hogy nem alhatnak sokáig.

A súlyos kimerültség, nagyfokú fáradtság persze mindezt felülírhatja, és hiába tudjuk, hogy korán kell kelnünk, a szervezetünket sokkolhatja a korai ébresztés – ilyenkor érezzük úgy, mintha szinte semmit nem aludtunk volna.

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken

Hétfőtől - Péntekig, 8:00 és 16:00 közöt

OLVASS TOVÁBB ...